Thursday, September 19, 2013

Salam dirgahayu Danial Mikail B Mohd Hamidi


19.9.2012 merupakan satu tarikh yang masih segar dalam ingatan saya sebagai seorang ibu. Tarikh ini, tepat jam 10.59 pagi, lahirlah putera kedua ku Danial Mikail melalui c-zer. Niatnya nak normal, tapi masa tu mikail tak mahu engaged dekat "pintu" keluar dia..so mak mikail pun decide utk c-zer. 

Lepas Mikail dikeluarkan dari perut, dia ditunjukkan pada saya, Putihnya anak saya----that was the first thing that came into my mind. Then, they took him away to show to his ayah. Nak jadi cerita ayah dia kata sekejap sangat dia dapat jumpa adik (we called mikail adik as he is currently the youngest), sempat azan je, sbb dia kata adik putihhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh sangat.

Selesai operation, saya pun masuk wad, tggu jugak Mikail datang kat saya, sampai sudah tak ada. Nenak dia datang pun tak dapat tgk Mikail lagi. Suruh ayah dia tanya misi mana adik. Misi kata adik dalam NICU. Ayah tanya berapa lama lagi adik kat situ? Misi suruh ayah tanya sendiri NICU macam mana. Selidik punya selidik, adik kene masuk NICU sbb adik tak boleh nak bernafas dengan elok, nafas die tersekat-sekat. So doktor pun letak bawah pengawasan & berikan antibiotik, kerana nampak macam ada kuman dalam peparu adik... Masa tu myself as the mother felt very hopeless. Sedih sangat tgk adik byk wayar dekat dia. Dalam pada masa yang sama berdoa agar adik cepat2 sembuh & boleh balik jumpa abang adib. 

After 5 days, lastly adik boleh keluar. Kesihatan adik makin baik dan doktor pun bagi green light utk balik. Syukur alhamdulillah.... 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
video 

That was a year ago..... today, adik is one active young boy. He can crawl (ninja turtle style), jump up and down, climb every single chair in the house and even push his brother's bicycle, while abang is on the bicycle.  Alhamdulillah, Allah gave me  & my husband 2 beautiful boys, and we are proud of both of them. 
Danial Mikail B Mohd Hamidi (1 year Old)